Η Κατήχηση ήταν πάντοτε μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας μας και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα. Κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους είχε δημιουργηθεί η τάξη των κατηχουμένων. Για αρκετά χρόνια όσοι ήθελαν να βαπτιστούν χριστιανοί παρέμεναν σ΄ αυτήν την τάξη κατηχούμενοι και μαθαίνοντας την πίστη και τα δόγματα του Χριστιανισμού. Όμως με την πάροδο των χρόνων και την επικράτηση του νηπιοβαπτισμού η τάξη των κατηχουμένων καταργήθηκε γιατί η βάπτιση πλέον προηγούνταν της κατήχησης. Έτσι φθάσαμε στον αιώνα μας όπου δημιουργήθηκαν τα κατηχητικά. Βλέπουμε δηλαδή πως η παράδοση της Εκκλησίας μας είναι δυναμική και όχι στατική. Η Εκκλησία μας ήταν και είναι πάντοτε ανοικτή σε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την κατήχηση των νέων σήμερα.

 

Ένα νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο κατήχησης χαιρετίζω σήμερα μέσα από την ιστοσελίδα «e-diavlos.com». Κύριο στοιχείο αυτού του νέου τρόπου κατήχησης αποτελεί η χρήση της τεχνολογίας. Μιας τεχνολογίας η οποία μπορεί να κάνει πολλά αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Η παρούσα ιστοσελίδα προσπαθεί να βοηθήσει με έναν σύγχρονο τρόπο στην κατήχηση των παιδιών μας. Δεν καταργεί το κατηχητικό αλλά βοηθάει στο έργο του. Ουσιαστικά δίνει κίνητρα στα παιδιά μας για να γνωρίσουν τον Θεό.

 

Το να γνωρίσει όμως το παιδί τον Θεό δεν είναι από μόνο του αρκετό γιατί η πίστη μας δεν είναι διανοητική αλλά βιωματική. Την πίστη μας δεν την κατανοούμε με την σκέψη μας, όπως π.χ. μια άσκηση στα μαθηματικά ή ένα μάθημα στην ιστορία, αλλά την ζούμε καθημερινά· κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο και κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου. Επομένως το να γνωρίσουμε μόνο την πίστη μας, είναι καλό αλλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να την βιώσουμε, να την ζήσουμε. Αυτό το βίωμα γίνεται μέσα από την ενοριακή ζωή. Μέσα από τις ακολουθίες και τα Μυστήρια. Η γνωριμία που θα προέλθει από το κατηχητικό με την Ορθοδοξία είναι αυτή που θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει μυστηριακή ζωή. Μυστηριακή ζωή σημαίνει βίωμα, ένωση με τον Θεό. Χρειάζεται αυτή η ένωση του παιδιού με τον Θεό γιατί όπως λέει και ένας σύγχρονος Άγιος· ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: «δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται».

 

Συγχαίρω θερμώς τον πανοσ. Αρχιμ. Θεωνά Αθανασιάδη, Ιεροκήρυκα και Κατηχητή της Ιεράς Μητροπόλεώς μου, και τους συνεργάτες του για το εγχείρημά τους αυτό. Ευχόμενος ο e-diavlos να γίνει ένας πραγματικός δρόμος που θα οδηγήσει το παιδί στον Θεό. Προσεύχομαι η νέα τους προσπάθεια να βρει γόνιμο έδαφος στις καρδιές των παιδιών και να αποδώσει καρπούς.

 

Με πατρική αγάπη

† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας

 

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ